Yıldızeli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Yıldızeli Ziraat Odası > Haberler > ORGANİK TARIM

ORGANİK TARIM

Tarımda zirai ilaçlar ve hormon kullanımı sonucu doğal dengenin bozulması nedeni ile, Doğal düşmanların da yok olması sonucu zararlılarla mücadele giderek zorlaşmış olup daha fazla ilaç kullanılarak kısır bir döngü oluşmuştur. Bu durum, insan ve doğadaki diğer canlıların sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak olumsuz yönde etkilemektedir. Sonuçta havayı, suyu ve toprağı kirletmeden erozyonu, toprağın tuzlulaşmasını, diğer hastalık ve zararlıların etkisini en aza indirecek tarımsal işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayacak, doğaya dost üretim metodu “organik tarım” olarak nitelendirilmektedir.

Organik Tarım; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve kimyasal girdi kullanılmayan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi ve hasat, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır.
Organik tarımda bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı direncini artırmak için uygun ekim zamanı, ekim şekli, sulama, gübreleme ve bakım teknikleri hayata geçirilmektedir. Ayrıca doğada bitkilere zarar veren böcekleri yiyen doğal düşman olarak canlıları tanıyıp korumak için önlemler alınmaktadır. Özellikle çevrede doğal düşmanların barınıp beslenebileceği bitkilerin bulunmasına dikkat edilmektedir. Zararlılara karşı etkili olduğu bilinen doğal düşmanlar, üretim alanına salınarak da biyolojik mücadele yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda ruhsatlandırılmış organik tarım ilaçları da kullanılabilmektedir. Biyolojik mücadelede amaç, doğal dengeyi korumaktır.

03/08/2018 tarihinde Yıldızeli Ziraat Odası Meclis salonunda yapılan toplantıdan sonra; ORSER KENT ve SERTİFİKASYON LTD ŞTİ .Kuruluşu Ziraat Mühendisi ,Kamil KARATAŞ Organik tarım da ki önem , Organik Tarımın Esas-ları ve Uygulanmasına İlişkin yönetmelikler ve Organik Tarım ürünleri sertifika konularında Odamızı ve Meclis Kurulunda ki çiftçilerimizi bilgilendirilmiştir.
Ve Yönetim Kurulu Başkanımız Ali BALBAY’ ın da çiftçilerimizin Organik tarım ‘a yönelmeleri ve T.C Tarım ve Orman Bakanlığının vermiş olduğu desteklerden yararlanılma-sı ,Organik Tarımın yaygınlaşması için gerekli olan çalışmala-rın Odamız aracılığı ile çalışmaların başlatılacağı bilgisini ve-rerek veOrganik Tarım insan hayatındaki önemini de vurgula-mıştır.
Çiftçilerimiz Organik Tarım yapabilmeleri için Odamıza gelerek Sözleşme imzalanıp bilgilendirilecek ve Organik Tarım desteklemelerinden yararlandırılacaklardır.