Yıldızeli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Yıldızeli Ziraat Odası > Haberler > Yıldızeli Mantarda İç Anadolu’nun Merkezi Olacak

Yıldızeli Mantarda İç Anadolu’nun Merkezi Olacak


          Sivas ili Yıldızeli ilçesinde; Yıldızeli Kaymakamlığı ile Yıldızeli Ziraat Odamızın yapmış olduğu ortak projede çiftçilerimize öncü olmak ve bu projeyi yaygınlaştırmak amacı ile Yıldızeli Ziraat Odası Başkanlığımızın İstiridye mantar üretimi Projesi kapsamında çiftçilerimize yeni bir gelir kaynağı elde edilmesi amacı ile bu proje hayata geçirilmesi amaçlanmıştır. Son yılların gözde tarım ürünü olan istiridye mantarı üretim tesisi Yıldızeli Ziraat Odamıza ait olan 110 m² kapalı alana iklimlendirme kanal tipi 60 bin  Btu inverter özellikli klima ve nemlendirme sistemi için yüksek basınçlı sisleme sistemi tercih edilerek tüm bu sistemlerin çalışması için otomasyon sistemi ile üretim hanede ani ısı, nem, oksijen veya karbondioksit değişiminin önüne geçmeyi sağlayacak şekilde tesis kurulumu gerçekleştirilmiştir.

      Üretimde  kapalı alan temini mümkün değil ise mantar üretim çadırlarında da üretim yapmak mümkündür. Ancak bölgemiz iklim koşulları nedeni ile çadırda tüm yıl boyunca üretim yapmak  zor ve yüksek maliyetli olabileceğinden mantar üretimim için kapalı alan ve ısı yalıtımı yapılarak enerji maliyetlerinin düşürülmesi ile daha ucuza bu üretim gerçekleştirilerek daha fazla kar elde edilebilmektedir.

      Oluşturulan proje Yıldızeli Ziraat Odamız tarafından kısa sürede hayata geçirildi. Yaklaşık 60 bin liraya mal olan tesiste ortalama günlük 100 ile 150 kg, aylık 3,5 ton yılda ise yaklaşık 40 ton istiridye mantarı üretilmesi hedeflenmektedir. Yeni iş istihdamı sağlanması olarak da İki kişinin istihdam edileceği tesiste aylık ortalama 30.00TL ile 35.000TL yılda ise yaklaşık 360.000TL kazanç elde edilmesi beklenmektedir. İlk olarak bölge halkının kalkınması ve çiftçilere yeni gelir kapısının kazandırılması olarak amaçlanan projede üretilen ilk ürünler bölge halkına ücretsiz olarak dağıtılacak. Daha sonra Ziraat Odasında ve satış ağı zincir marketleri ile satışa sunulması planlanmaktadır.

       

          Son yıllarda ülkemizde üretimi yaygınlaşan ve gözde tarım ürünü haline gelen  istiridye mantarı üretiminin bölgede artırılması içinde ayrıca düğmeye basıldı. Bu alanda öncülük eden Yıldızeli Ziraat Odamız tesis kurmanın yanı sıra bu proje oluşturulurken çiftçilerimize mantar yetiştiriciliği kursu verilmektedir. Ve bu kursların devam ettirilmesi de planlanmaktadır. İlçemiz genç nüfusunun dışarıya göçü engellenmesi ve köy de kalması amacı ile kendi ekonomisine büyük ölçü de katkı sağlayacak olup teşvik edici projeler de geliştirilecektir.

 

        Maliyeti az ve geliri yüksek olan bu projenin yaygınlaştırılarak Yıldızeli’nin İç Anadolu’da ve bölgede mantar üretim merkezi haline getirilmesi büyük önem arz etmektedir.